19
aug

Poradňa publikovaná v časopise SaB 8-9/2012

Spálňa je intímnou miestnosťou, ktorá zostáva ukrytá pred zrkadlami návštev. Ktoré materiály sú v nej vyhľadávané?
Momentálnym trendom, s ktorým sa spájajú všetky oblasti života, je zdravý životný štýl. Preto sa aj pri zariadení spální stretávame najmä s využitím materiálov, ktoré tento trend podporujú. Sú to prírodné materiály ako drevo, koža, kožušiny, textilné materiály, ktoré priestor príjemne zútulia. Dnes sa spálne využívajú nielen na spanie, ale aj na relax.

Zaznamenali ste nové trendy aj vo svete postelí?
V prvom rade znova spomeniem korpusy postelí vyrobené z prírodných materiálov, v kombinácii so správnym výberom spacieho systému (matrace a rošty). Ďalším výrazným trendom je nová výška spania. Zaznamenali sme veľký záujem o vyššie lôžka, aké sme predtým poznali hlavne z hotelov a z „amerického“ trhu. Ponúkame niekoľko modelov postelí z firmy Ruf Betten s výškou spacej plochy až do 75 cm.

Ktoré úložné priestory sú do spálne najvhodnejšie?
Záleží od priestoru, ktorý máme k dispozícii. Pokiaľ nám to pôdorys umožňuje, odporučila by som spraviť šatník ako samostatnú miestnosť. Priestor spálne by sme nemali príliš zapĺňať nábytkom. Trendom sú skôr vzdušnejšie priestory. Ak nám to miesto nedovoľuje, vyberieme si vzhľadom na rozmery tú najpraktickejšiu a zároveň aj najestetickejšiu alternatívu vstavanej alebo samostatne stojacej skrine. Niektoré skrine dnes dokonca okrem úložného priestoru poskytujú aj ďalšie funkcie, ako napríklad zabudovaný televízor. Pokiaľ je úložného priestoru stále málo, zaobstarajme si posteľ s úložným priestorom.